Mitä minusta löytyy verkosta?
Googlettaminen tuo melkein ensimmäisiin ehdotuksiin uutisen, jossa kerrotaan minun siirtyneen firmassamme uusiin tehtäviin ja kuvahaun toinen kuva näyttääkin olevan kyseisessä artikkelissa käytetty otos. Itseäni tämä ei haittaa, kyseessä on aika neutraali juttu - tosin työpaikka ja sen sijainti selviävät heti. 
Kuvahaulla näyttää löytyvän myös kuva toisesta artikkelista, joka on kirjoitettu aiempia opintojani koskien. Myös Twitter-tilini kuva näyttää tulevan heti alkumetreillä vastaan. Jännä kyllä, Facebookin profiilikuvia ei näytä enää tuleva vastaan. Muistan, että jossain vaiheessa ne olivat aina Googlen kuvahaun kärjessä.

Yllättävän vähän kuitenkin Googlesta enää löytyy tietoa. Muistan aikaisempina vuosina, että hakutuloksista löytyi tietoa mm. kunnallisvaaliehdokkuudestani (vuodelta 2005?) ja lukioaikaisia haastatteluja 2000-luvun alusta. Enää en niitä löydä. Myöskään Facebookiin viittaavia hakuehdotuksia ei enää tule, nähtävästi käytäntöjä tämän suhteen on muutettu aika paljon.

Mielestäni löytyvät tiedot ovat ihan ok ja oikein - ei mitään huuhaajuttuja. Ei myöskään mitään liian henkilökohtaista eikä esimerkiksi löydy Instagram-profiilia tai Facebook-profiilia. Jos haluaisin, uskon, että esimerkiksi työpaikkani sivuilta voitaisiin artikkeli poistaa - voisin sen poistaa myös itse. 

Jos joku, joka oikeasti haluaisi minusta tietoa löytää, alkaisi etsimään jotain esimerkiksi Facebookin kautta, voisi löytyäkin enemmän dataa. Oma profiilini kyseisessä somessa näkyy vain kavereille, mutta tiedän (itsekin joskus ihmisiä "stalkanneena") ettei se ole este lisätietojen löytymiselle. Instagram-profiilini on julkinen - tosin nimimerkin takana. Facebook-profiilin kautta en usko helposti sinne eksyvän, mutta esimerkiksi kaverilistan kautta ja heidän Ig-tilin selvittämällä voisi helposti löytää tiensä myös minun feediini. Jos joku haluaisi varastaa kuvani/identiteettini, se kävisi kyllä varmasti melko vaivattomasti. 

Julkisuuden henkilöt, kuten esimerkiksi poliitikot, saavat tarkkaan miettiä mitä tietoja antavat itsestään sosiaaliseen mediaan. Mielestäni jokaisella, oli työtehtävä mikä tahansa, on oikeus säilyttää yksityisyytensä. Mielestäni on hieman absurdia, että julkisuuden henkilöistä kaivetaan jotain 10 vuotta vanhoja julkaisuja ja kauhistellaan niitä iltapäivälehdissä. Joku harmiton vitsi saattaa päätyä otsikoihin ja maine mennä. Kannattaakin muistaa kultainen sääntö; jos nettiin laittaa jotain, se saattaa olla ikuisesti saatavilla.